Sürekli gelişen dünyada yöneticiler için hızlı ve etkili kararlar verebilmek büyük önem arz eder. Yönetici asistanı, yöneticisinin iş akışını iyi planlayan ve takip eden, gerektiğinde onun yerine düşünen kişidir. Üst düzey yönetici asistanlığı sertifika programı, bu alanda uzmanlık ve etkin bir yönetimin parçası olmanız için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmayı hedeflemektedir. Bu programla birlikte katılımcılar yönetici asistanlığı için gerekli profesyonel bilgi ve becerileri edinecek; bir yöneticinin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak hareket kabiliyeti kazanacaktır.
En az iki yıllık yüksek okul mezunu ya da en az iki yıllık sektör tecrübesi aranmaktadır.
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Istanbul Institute® tarafından gerçekleştirilen Üst Düzey Yönetici Asistanlığı sertifika programında aşağıdaki koşulları sağlayan katılımcılara, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü ve YTÜSEM müdürü yetkilisinin imzası olacak şekilde e-devlet onaylı belge verilecektir.
Sertifika: Program sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılara, %80 devam koşulunu sağlamaları koşuluyla verilecektir.
Katılım Belgesi: Program sonunda yapılan sınavda başarısız olan katılımcılara, %80 devam koşulunu sağlamaları koşuluyla verilecektir.
YÖNETİCİ ASİSTANLIĞINDA FARK YARATMAK I
LİDERLİK VE ORGANİZASYON BECERİLERİ
Birinci Modülümüzde gerek tecrübeli gerekse mesleğe yeni başlayan Yönetici Asistanlarına zihinsel bir hazırlık ve farkındalık kazandırmayı amaçlamaktayız.
Katılımcılarımızın raporladıkları Yönetici ya da Yöneticiler ile etkin iletişim geliştirebilmeleri, varsa mevcutta yaşadıkları problemlerinin üstesinden gelerek yaşanması olası olanlarının da önüne geçmeleri için proaktif ve güvenli davranış özelliklerini eğitim sonrasında davranış kalıbı haline getirmeleri hedeflenen, akılda kalacak interaktif uygulamalarla zenginleştirilmiş şekilde aktarılan ilk gün içeriğimiz, devamındaki “Yönetici Asistanlığında Fark Yaratmak -II-: İletişim ve Çözüm Becerileri” modülümüze de zemin hazırlamamaktadır.
İlk günün sonunda katılımcılarımız mesleki deformasyonla yerleşmiş ya da alışkanlıkla sarf ettikleri olumsuz ifadelerin yarattığı iletişim problemlerini fark edip, ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimizin önemini kavramış gerek yöneticileriyle ve gerekse iç-dış müşteriler düzeyinde gerçekleştirecekleri iletişimin olumluya odaklı şekilde güçlü kurulması adına da pek çok bilgi ile modülü tamamlayacaklardır.
YÖNETİCİ ASİSTANLIĞINDA FARK YARATMAK II
İLETİŞİM VE ÇÖZÜM BECERİLERİ
İkinci Modülümüz, ilk modülün devamı niteliğinde olup ilk gün temeli atılan kavramlar üzerine katılımcılarımızın kendilerine farklı bir pencereden bakarak, iletişim dillerini keşfetmeleri, iletişimde karşı tarafın ve aynı zamanda kendilerinin benlik durumunu tanımlayarak, güçlü sorularla zenginleştirilen, empatik, geri bildirimlerle destekli etkili iletişim kurmaları amaçlanmıştır.
Bu modül bitiminde katılımcılar, çatışmanın aslında iletişimi zenginleştirdiğini, daha önce anlamlandırmakta güçlük çektikleri davranış kalıplarını anlamayı, gerektiğinde “Hayır” diyebilmeyi ve bunun yöntemlerini, iş yaşamında güçlük yaşadıkları iletişimi profesyonelce yönetmeyi kavramış olacaklardır.
SESİM KİMLİĞİMDİR: GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMAK
Üçüncü modülümüz, kurumsal ve sosyal yaşamda kendimizi güvenle ortaya koyma yetkinliklerinin başında gelen sözlü iletişimde ses tonu, aktarış, doğru nefes-doğru ses kavramlarının temel düzeyde diksiyon çalışmalarını içerecek şekilde uygulamalarla zenginleştirilerek kurgulanmıştır.
Modül sonunda katılımcıların, Türkçe okunuş ve söyleniş kuralları ile yazılı iletişimi etkileyen yönleri, sözcüklerin doğru sesletimlerini, artikülasyon hatalarını, durak, vurgu ve boğumlama kurallarını keşfetmeleri ve bunları nasıl daha iyi hale getirebilecekleri konusundaki bilgileri edinmeleri amaçlanmaktadır.
DİJİTAL DÜNYADA ASİSTANLIK: ETKİN RAPORLAMA ve NOT TUMA TEKNİKLERİ, YAZIŞMA KURALLARI ile SUNUM BECERİLERİ GELİŞTİRMEK
Dördüncü modülümüz, tüm düzeydeki asistanların dijital dünyadaki asistanlık becerilerini güçlendirmeyi hedefleyerek sahip oldukları yetkinlikleri daha etkin ve verimli kullanmaları ve yeni beceriler geliştirerek görev tanımlarında mevcut ya da gelecekte olacak sorumlulukları kolaylıkla yerine getirebilmeleri yönünde kurgulanmıştır.
Modül sonunda katılımcıların, rapor yazım ve sunum tekniklerine hâkim, toplantılarda not alma, becerisi edinmiş, e-posta yazımında dikkat noktalarına duyarlı, nezaket mektup örneklerini uygulama eşliğinde deneyimlemiş, sunum hazırlama ve düzenleme konularında yetkin olmaları amaçlanmaktadır.
İYİ, DAHA İYİ ve EN İYİ İÇİN MOTİVASYON YARATMAK
ZAMAN VE STRES YÖNETİMİ İLE KİŞİSEL, PROFESYONEL GELİŞİM
ŞİRKETİN YÜZÜ OLMAK: ASİSTANLAR İÇİN PROTOKOL KURALLARI, BEDEN DİLİ ve KİŞİSEL İMAJ
Eğitim ücret ve ödeme planını görmek için web sitemize ücretsiz üye olabilirsiniz.
Üyelik işlemi sonrasında hızlı ve güvenli ödeme yöntemlerinden birini seçerek kayıt işleminizi online tamamlayabilirsiniz.
Danışman desteği alarak kayıt olmak isterseniz 0212 283 24 02 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Copyright © 2023 ISTANBUL INSTITUTE. All Rights Reserved